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Reference Document:   2013 Food Code 
 
Provision(s): 2-301.12; 5-202.12 
 
Document Name:  Handwashing water temperature 
 
Date:  October 1, 2015 
 
Question:  Does the FDA Food Code specify a specific water temperature at which hands are to 
be washed?   
 
Response:   
 
No, the FDA Food Code does not specify that hands are to be washed using water at a specific 
temperature.   

Section 5-202.12 of the 2013 FDA Food Code establishes criteria for the installation of 
handwashing sinks used in a retail food establishment.  Paragraph 5-202.12(A) states that a 
handwashing sink must be capable of delivering running water that is at least 38°C (100°F).  
Section 2-301.12 establishes criteria for how food employees are to clean their hands and 
exposed portions of their arms at a handwashing sink and specifically indicates that hands should 
be rinsed under warm running water.  The word “warm” is not a defined term in the Food Code.  
Therefore, while the handwashing sink must be capable of delivering running water that is at 
least 38°C (100°F), flexibility is provided such that a food employee can adjust the temperature 
of the running water to suit his or her preference.  In practice, this means that per the Food Code 
food employees may wash their hands under running water that is less than 38°C (100°F). 
Always check with applicable state and local codes, including plumbing codes, for specific 
jurisdictional requirements. 

The FDA Food Code is neither federal law nor federal regulation and is not preemptive.  It 
represents FDA’s best advice for a uniform system of regulation to ensure that food at retail is 
safe and properly protected and presented.  The FDA Food Code provisions are designed to be 
consistent with federal food laws and regulations, and are written for ease of legal adoption at 
all levels of government. 
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